Barnkök

En favoritleksak bland väldigt många barn är barnköket, då detta gör det möjligt för barnet att göra samma saker som föräldrarna gör, fast på ett tryggt och säkert och barnvänligt sätt. Barnkök ser ju – om de är välgjorda – ut precis som vanliga kök och uppmuntrar samtidigt barnen till att använda sin fantasi och vara mer självständiga.

 

Om du också vill skaffa ett barnkök till ditt barn, för att ersätta en trasig tidigare favoritleksak eller för att ge barnet något nytt och uppskattat att leka med, finns det flera saker du behöver fatta beslut om först, t.ex:

 

Hur avancerat du vill att det ska vara

Vissa barnkök är nämligen ganska avskalade och enkla, men det finns även flera modeller som är mycket avancerade och har många olika funktioner. Du bör därför bestämma dig för vad den rätta lösningen för dig är.

Vilken stil du vill att det ska ha

Förmodligen vill du att det ska passa ihop med din övriga inredning, antingen i barnets rum eller i ett annat rum, beroende på vart du tänkt ställa det. Detta kan göra att vissa stilar inte fungerar för dig, t.ex. supermoderna plastvarianter om du inrett ditt hem i en mer klassisk stil. Den goda nyheten är dock att det tillverkas barnkök i massvis med olika stilar, så de flesta kan faktiskt hitta en variant i en passande stil, men i vissa fall krävs det kanske att man letar lite längre än i andra.

 

Vad den mest passande storleken är

Och detta hänger i första hand ihop med hur stort ditt barn är. Väldigt små barn kan t.ex. inte nå alla de övre hyllplanen på vissa större barnkök, vilket kan göra att man gör klokt i att välja bort detta om det är ett litet barn man har, för att undvika frustration. Å andra sidan kan ett litet barnkök verka lite väl barnsligt och trist för större barn, så detta är en knepig balansgång i vissa fall. Utgå dock helst från barnets storlek just nu men se till så att det fungerar för lite äldre barn också, om det är så att du vill att barnet ska leka med köket länge.

 

Vilka accessoarer du vill ha i barnköket

Till vissa barnkök kan nämligen mängder med olika accessoarer av alla möjliga olika slag köpas till, medan detta inte är möjligt för andra barnkök. Det är därför smart att fundera på vilka accessoarer man skulle vilja ha redan från början, för då blir det ofta lättare att välja det mest passande barnköket där detta är möjligt utan att det hela tar allt för lång tid.