Lekstugor

Idag säljs det otroligt många olika sorters lekstugor i Sverige, för att det ska finnas en lekstuga för barn i alla åldrar, för alla smaker och alla budgetar. Därför kan man hitta både mycket enkla lekstugor i ett ganska neutralt utförande till väldigt påkostade och lyxiga varianter med flera våningar och så vidare.

 

När du väljer en lekstuga att köpa är därför det första du bör fundera på hur mycket plats du har över för lekstugan samt hur avancerad du vill att den ska vara. Räcker det med en mindre variant, eller vill du ha en större variant som kan fungera som tillflyktsort även när barnet är lite äldre? Hur mycket plats har du egentligen över för detta ändamål? Hur många barn kommer att leka i lekstugan samtidigt? Och så vidare.

Tänk på att lekstugor alltid bör ställas på ett hårt, stabilt underlag som är helt slätt och som du helst lätt kan se inifrån om du vill hålla lite koll på barnen. När man köper lekstugor medföljer i regel golv, men inte alltid, så beroende på var du ska ställa lekstugan kan det även vara bra att fundera på om ett golv behövs eller inte.

 

Vi rekommenderar även att man tänker på säkerheten och därmed väljer en lekstuga med en vettig, officiell säkerhetsmärkning som är stabil och har en vettig konstruktion samt att man väljer material på lekstugan med omsorg. Vissa material, som t.ex. trä är förstås finare än andra, men kan ha vissa nackdelar, som att de kräver ett visst underhåll. Å andra sidan är inte plast så fint enligt många eller så miljövänligt, men det är lätt att rengöra och hålla fräscht, så vad som är viktigast gällande detta är en avvägning var och en måste göra själv.