Löpband

Att veta vilket löpband som är det bästa är inte det lättaste, för numera finns det så otroligt många olika modeller att välja mellan. Dessutom bör man förstås ta hänsyn till sina egna behov och önskemål, samt hur man kommer att träna när man gör sitt val. Därför har vi sammanställt denna lista, med saker som vi rekommenderar att alla som ska köpa ett löpband tittar på innan de köper ett:

 

Det krävda underhållet

Alla löpband måste nämligen underhållas regelbundet för att de ska kunna hållas i så gott skick som möjligt, så länge som möjligt, men exakt hur det underhåll det gäller bör se ut varierar lite. De flesta som köper ett löpband vill dock förstås ha ett löpband som är så underhållsfritt som möjligt, så är detta ett önskemål även för dig rekommenderar vi att du tar en titt på vilka skötselråd som ges för detta för varje löpband som intresserar dig.

 

Märket

Väljer man ett löpband från en känd tillverkare som specialiserar sig på just träningsredskap brukar nämligen kvaliteten vara en helt annan än om man väljer en sk. märkeslös variant från ett företag som tillverkar lite allt möjligt. Även om man förstås inte bör vara hur märkesfixerad som helst som köpare finns det därför anledning att försöka välja kända märken om det bara går.

Vad andra säger

Det görs nämligen tester och liknande av de mest kända och mest populära löpbanden åtminstone med jämna mellanrum, så att försöka leta reda på sådana recensioner och tester är också en bra ide. När någon testar ett visst löpband brukar de nämligen lyfta fram både för- och nackdelar med detta löpband, och har du koll på båda delarna, kan du ofta förstå hur bra eller dålig en viss modell är. Att ha koll på nackdelarna framför allt är viktigt, eftersom vi alla kan tänka oss att leva med vissa nackdelar, men inte alla. Därför blir det lättare för dig att komma fram till vilka nackdelar som känns okej för just dig och dina behov och inte om du läser tester av detta slag.

 

Hur skrymmande löpbandet är

De flesta löpband tar nämligen upp en hel del plats, men det finns vissa skillnader gällande exakt hur mycket plats som tas upp. Framför allt den med begränsat med utrymme där löpbandet ska stå bör därför titta även på hur mycket plats som löpbandet kommer att ta upp, för att inga praktiska problem ska uppstå när löpbandet väl står på plats. Detta betyder dock inte att mindre alltid är bättre, utan är det så att man faktiskt har gott om plats, kan det ofta vara vettigt att köpa en större modell, för dessa brukar vara något bättre kvalitetsmässigt men även mer bekväma att använda.

 

Motorns styrka

Vill man kunna springa på löpbandet, måste motorn vara starkare än om man ”bara” går på det. Är det en tung person som ska använda löpbandet krävs också en starkare motor, och så vidare. Vem och hur löpbandet ska användas är därför av yttersta vikt för att avgöra vilken motorn som passar bäst.

 

Program och funktioner

Du vill kanske trots allt ha pulsmätning, olika träningsprogram, möjlighet att ställa in lutning och hastighet med mera på ditt löpband, men utöver dessa funktioner som är ganska vanligt förekommande finns det många mer avancerade funktioner som kan finnas på vissa löpband. Många behöver dock inte dessa funktioner, för det är vanligt att man som ägare av ett löpband endast använder ett fåtal av de funktioner som finns. Eftersom man betalar extra för varje funktion som läggs till rekommenderar vi därför att man funderar noga på vad man egentligen behöver för några på löpbandet för att hålla kostnaderna nere. Då slipper man även lära sig massvis med funktioner som ändå inte är helt optimala för en själv!

 

Stötdämpning

Att ordentliga lösningar för bra stötdämpning finns på ett löpband finns är nämligen väldigt viktigt för att löpbandet ska vara skonsamt för knän, leder med mera. Framför allt den som ska använda löpbandet för rehabiliteringssyften eller har problem med knän eller leder bör därför titta särskilt noga på detta. Någon slags stötdämpning brukar förvisso finnas på de flesta löpband men hur bra den är kan variera.

 

Ljudnivån

Vissa löpband låter nämligen betydligt mer än andra, så framför allt alla som kanske planerar att träna när barnen sover eller vill se på TV eller lyssna på musik medan man tränar bör titta även på detta för att kunna välja en variant som har lite lägre ljudnivå om man tror att man kan komma att uppleva en hög ljudnivå som störande.