Motionscykel

Om man vill komma i form men inte har väldigt mycket pengar att lägga på att komma i form, men ändå vill göra detta till en prioritet är det förståeligt om man börjar snegla på de lite billigare varianterna och modellerna av motionscyklar. Motionscyklar hör trots allt till de mest populära träningsredskapen i Sverige, då de är lätta att kräva, skonsamma för kroppen och det även går att välja mellan många olika märken när man köper en motionscykel. Detta innebär att man även har många budgetalternativ som förstås kan kännas lockande.

Men är det egentligen vettigt att köpa en billig motionscykel eller är det en bättre ide att vänta lite tills man sparat ihop lite mer pengar för detta?

Svaret är att det inte finns ett enda svar på detta, för vad som är bäst beror på dina behov. Om du redan cyklat på en motionscykel ganska mycket och därför ställer höga krav på motionscykeln eller t.ex. vill använda den för spinning kan det vara så att de billigare modellerna inte kommer att vara tillräckligt bra för dina behov. Är det däremot så att du precis ska komma igång med träningen och inte använt en motionscykel så ofta förr eller kanske är i lite sämre form just nu kan dock en billig motionscykel vara fullt tillräcklig för dig. Det samma gäller om du känner dig relativt säker på att du inte kommer att använda motionscykeln varje dag, för då kommer den inte att slitas ut alls lika snabbt som om du cyklar med den långa perioder varje dag.

Tänk på att det för den otränade kan det vara bättre att ha ett träningsredskap som en motionscykel av lite sämre kvalitet än att inte ha något träningsredskap alls.

Vilka risker tar man då om man köper en billig motionscykel?

Riskerna detta innebär är egentligen två:

  1. Att motionscykel inte kommer att hålla lika länge som om man hade köpt en variant av högre kvalitet.
  2. Att motionscykeln ofta låter mer, för de billigare motionscyklarna har ofta en betydligt högre ljudnivå än de dyrare och mer högkvalitativa modellerna.

Det är även vanligt att motionscyklar av det lite billigare slaget har färre funktioner och program än de som kostar lite mer. Detta behöver dock inte nödvändigtvis vara ett problem, för väldigt ofta är det så att man ändå inte använder alla funktioner som finns på en motionscykel, men det är bra att vara medveten om att så ofta är fallet, så att detta inte kommer som en otrevlig överraskning.

Huruvida de ovan nämnda nackdelarna med billiga motionscyklar är något man kan tänka sig att leva med eller inte är något var och en måste avgöra själv, för det finns inget rätt eller fel gällande detta. Vi prioriterar alla olika man det är viktigt att man åtminstone vet vad ens val innebär.